Wanita mati mengejut, barah otak disangka migrain biasa

SEORANG wanita berusia 29 tahun meninggal dunia dua minggu sebelum perayaan Krismas akibat barah otak yang dihidapinya.

Namun, Laura McGuigan tidak menyedari akan penyakit tersebut dan menyangkakan selama ini dia hanya mengalami migrain.

Laura dilaporkan telah mengalami sakit kepala teruk selama seminggu sebelum meninggal pada 12 Disember lalu selepas tiga hari dimasukkan ke hospital.

Menurut laporan Mirror, wanita berasal dari Broughderg, Co Tyrone, Ireland itu sentiasa memakai kaca matanya di pejabat kerana beranggapan dia sensitif terhadap lampu.

Tunangnya, Emma McGuinness diminta untuk mambantu mengenal pasti keadaan Laura.

Wanita mati mengejut, barah otak disangka migrain biasa

Wanita mati mengejut, barah otak disangka migrain biasa

EMMA MCGUINNESS (KIRI) DAN LAURA MCGUIGAN (KANAN)

“Dia ingatkan dia mengalami migrain kerana sensitif kepada cahaya dan mula mamakai kaca mata hitam di tempat kerja.

“Tetapi, pada malam Sabtu (9 Disember) dia mula muntah dan enggan ke hospital membuat pemeriksaan,” katanya dipetik Mirror.

Menurut Emma, Laura bagaimanapun dikejarkan ke hospital selepas muntah-muntah apabila mereka ke rumah kawannya di Maghery.

Melihatkan keadaan Laura yang semakin teruk, Emma bertindak menelefon ambulans. Bagaimanapun, Laura tidak sedarkan diri sejurus ambulans tiba.

“Apabila mereka membawanya ke ambulans, mereka mula melakukan ujian Electrokardiografi (ECG). Tetapi melihatkan bibirnya bertukar ke warna biru seperti dia tidak bernafas lagi,” tambahnya.

Menurut laporan doktor yang merawatnya, Laura tidak boleh bernafas dengan sendiri dan perlu menggunakan alat sokongan pernafasan.

Menurut imbasan tomografi berkomputer (CT scan) yang telah dibuat, doktor mendapati terdapat komplikasi dahsyat di kepalanya yang tidak dapat diubati.

Dalam pada itu, Laura berkali-kali berpesan kepada Emma untuk membuat pemeriksaan walaupun dia sendiri enggan berbuat demikian.

“Banyak kali dia menyuruh saya untuk pergi membuat pemeriksaan. tetapi dia sendiri tidak mahu pergi. Hampir tujuh tahun dia tidak membuat pemeriksaan kesihatan,”tambahnya.

Tambahnya lagi, doktor hanya memberikan ubat tahan sakit kepada Laura dan tidak membuat imbasan kerana tiada simptom penyakit yang ditunjukkan.

Pasangan songsang ini telah merancang untuk berkahwin selepas ini tetapi niatnya itu terbantut apabila Laura disahkan meninggal dunia.

Sementara itu, Emma turut kesal kerana pihak hospital tidak mengiktirafnya sebagai pasangan hidup Laura semasa pendaftaran kematian dibuat.

Seorang jurucakap Perkhidmatan Ambulans Utara Ireland meminta maaf bagi pihak hospital dan menjelaskan petugas hospital tiba lambat kerana kekurangan kakitangan.

Mereka terpaksa menguruskan kes serius yang lain terlebih dahulu kerana kes Laura ditetapkan sebagai Kategori B, iaitu kes serius yang tidak mengancam nyawa dengan cepat.

Sumber: MYNEWSHUB.CC

 

Loading...

Leave a Reply