Jururawat menangis malu dipaksa menari seksi dan ghairah depan pegawai-pegawai tinggi hospital

JURURAWAT sebuah hospital di Korea Selatan ‘menangis malu’ apabila mereka dipaksa melakukan tarian seksi dan ghairah di hadapan pegawai-pegawai tinggi hospital.

Situasi tersebut mencetuskan kemarahan di negara ini selepas video sekumpulan jururawat melakukan tarian seksual di pentas tersebar dalam talian.

Mereka memakai seluar pendek dan baju seksi semasa membuat persembahan ketika acara sukan tahunan pada Oktober.

 

-fotoYTN

Kumpulan tersebut dilaporkan bekerja di Sacred Heart Hospital, di bandar utara Chuncheon, menurut Korea Times.

“Mereka yang dipaksa menari biasanya jururawat yang baru bekerja, yang tidak dapat menolak arahan itu,” tulis salah seorang jururawat di media sosial pada Jumaat.

“Kami terpaksa menari di hadapan pegawai tinggi firma itu, yang duduk di meja panjang.”

Persatuan Jururawat Korea menyeru siasatan menyeluruh.

-fotoYTN

Dalam satu kenyataan: “Ramai jururawat yang menanggung beban kerja yang berat, gaji yang rendah dan kerap bekerja lebih masa atas dasar tanggungjawab dalam tugas mereka. Melihat perkara ini, skandal itu adalah satu penghinaan dan menyinggung perasaan jururawat.”

Setelah melihat rakaman tersebut, ramai jururawat lain tampil mendedahkan bahawa mereka juga terpaksa melakukan tarian yang sama.

“Kami dikehendaki berbaring di lantai dan mengangkangkan kaki di depan pesakit dan penjaga mereka,” tulis seorang jururawat.

Seorang lagi jururawat berkata mereka menangis apabila maruah mereka direndahkan, tetapi tidak diendahkan oleh pegawai-pegawai.

Malah seorang jururawat berkata mereka diarahkan oleh pengurus untuk membuat gaya menggoda ketika mereka melakukan persembahan pentas.

Kementerian Pekerjaan dan Buruh berkata ia sedang menyiasat aduan tersebut.

Sumber: Mstar

Loading...

Leave a Reply