Satu pendedahan: “Rohingya bangsa tak sedar diri” – Mohd Faizal Zulkifly

ROHINGYA BANGSA TAK SEDAR DIRI

Aku dapat berita di Dhaka ni bahawa sekumpulan masyarakat Rohingya telah mengadakan demonstrasi di KL. Memandangkan Bangladesh juga terpalit isu Rohingya ini memandangkan mereka yang paling rapat dari segi budaya, bahasa dan geografi, aku bertanya pada business associates di Bangladesh akan pendapat beliau tentang orang Rohingya.

 

 

Satu pendedahan: "Rohingya bangsa tak sedar diri" - Mohd Faizal Zulkifly

Satu pendedahan: “Rohingya bangsa tak sedar diri” – Mohd Faizal Zulkifly

 

Beliau beritahu memang sebelum perpecahan negara India menjadi Pakistan seterusnya Pakistan berpecah menjadi negara Bangladesh, memang orang Rohingya ini berasal dari tanah Bengal (Selatan Bangladesh) ke Myanmar, dibawa oleh orang2 British sebagai buruh mereka. Lalu Myanmar mencapai kemerdekaan,mereka tak diiktiraf kewarganegaraannya. Alasannya, kerana mereka mahu mengekalkan identiti mereka sebagai bangsa Rohingya dan tak mahu mengaku sebagai orang Benggali. Maka dengan pelbagai tekanan dari kerajaan Myanmar maka jadilah mereka pelarian, antara yang paling ramai ialah di Bangladesh.

Oleh sebab ramainya bangsa ini di Bangladesh, mereka telah mendatangkan banyak masalah kepada kerajaan Bangladesh. Mereka mencari masalah dengan orang Bangladesh. Lalu kerajaan Bangladesh menutup sempadan di Myanmar bagi mengelakkan lebih ramai orang Rohingya masuk.

Baru-baru ini, orang Rohingya telah mendatangkan masalah lebih besar kepada kerajaan Bangladesh. Seperti yang kita tahu, di Bangladesh ini hampir 99% penduduknya beragama Islam, namun terdapat juga kelompok minoriti Buddha dan Hindu. Disebabkan dendam mereka pada orang Buddha, orang Rohingya telah bertindak membakar beberapa kuil Buddha di Bangladesh. Ini menimbulkan ketegangan antara kerajaan Bangladesh dan Myanmar kerana Myanmar menuduh orang Bangladesh yang membakar kuil Buddha. Maka disebabkan perangai buruk mereka maka nama Bangladesh terpalit sedangkan masyarakat Islam Bangladesh hidup aman tenteram bersama masyarakat Buddha.

Banyak lagi masalah yang ditimbulkan oleh mereka yang menyebabkan bukan sahaja Myanmar, tapi Bangladesh juga tidak mahu mengiktiraf mereka walaupun mereka ini paling hampir dengan orang Bangladesh. Bagi kita di Malaysia, memang kita simpati dengan nasib mereka yang dibunuh dan diseksa saban hari di Myanmar. Tapi harus kita tahu juga, sikap bangsa mereka ini sendiri yang menyebabkan mereka enggan diiktiraf oleh mana2 kerajaan sebagai rakyat. Mereka suka mengganggu ketenteraman dan memberontak.

Sebagai negara yang bermurah hati mungkin kita boleh membantu dari segi kebajikan seperti menghantar bantuan makanan dan perubatan, namun untuk memberikan mereka tempat berteduh di tanah air kita, usahlah. Kelak kita yang menyesal. Tentu ada sebab kenapa pemenang nobel keamanan, Aung San Suu Kyi tidak mahu mengiktiraf bangsa ini di Myanmar. Jika mereka berkelakuan baik dan berintegrasi dengan baik dengan masyarakat Buddha di Myanmar sudah pasti tak ada masalah untuk mereka diiktiraf. Hanya satu sebab, BANGSA ROHINGYA TAK SEDAR DIRI.

Sumber Mohd Faizal Zulkifly

Sumber: Viral Media Johor

Loading...

Latest Comments

  1. Mohamed Ameen September 5, 2017
  2. Mohamed Ameen September 5, 2017
  3. Ok September 7, 2017
  4. PUNGKOK HANGGG October 5, 2017

Leave a Reply