Video: Bapa saman sekolah swasta dan guru kelas kerana biarkan anaknya dibuli

UALA LUMPUR — Seorang bapa bertindak memfailkan saman cuai terhadap sebuah sekolah swasta di ibu negara dan seorang guru kelas ekoran anaknya mendakwa dibiarkan dibuli.

 

 

Video: Bapa saman sekolah swasta dan guru kelas kerana biarkan anaknya dibuli

Video: Bapa saman sekolah swasta dan guru kelas kerana biarkan anaknya dibuli

 

Mohamad Fairul Mohamad Ramzi, 33, memfailkan tuntutan itu dengan menamakan sekolah di Setapak itu dan pendidik wanita terbabit yang merupakan guru ganti masing-masing sebagai defendan pertama dan kedua.

Selaku palintif, dia yang bertugas sebagai pegawai komunikasi dan anaknya iaitu Agung Ishmael yang berusia lapan tahun; memfailkan tuntutan tersebut di Pejabat Pendaftar Mahkamah Sesyen di sini, lapor media tempatan.

Dalam tuntutannya, lelaki berkenaan mendakwa anaknya digigit di bahagian muka dan ditendang di bahagian punggung oleh rakan sekelasnya dalam kelas tanpa sebarang tindakan diambil oleh guru itu pada 1 Jun lalu.

 

Dia malahan mendakwa bahawa anaknya cedera dan sering diganggu oleh kanak-kanak itu, namun tiada tindakan oleh kedua-dua defendan termasuk memberi rawatan walau pun maklum mengenai insiden buli tersebut.

Menyedari situasi yang tidak wajar itu pada jam 2 petang hari kejadian, lelaki terbabit segera membawa anaknya ke Pusat Perubatan Prince Court di sini untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.

Mohamad Fairul juga menuntut pembatalan tindakan penggantungan persekolahan selama lima hari kerana anaknya itu kemudian didakwa konon sebagai bergaduh dengan seorang murid.

Dia seterusnya berkata bahawa penggantungan tersebut juga sebagai “tidak wajar” kerana tidak memberi peluang kepada anaknya, selaku plaintif kedua, untuk membela dirinya dalam insiden 8 Julai.

Mohamad Fairul menuntut deklarasi bahawa tindakan gantung oleh pihak sekolah berkenaan sebagai tidak sah dan wajar diketepikan serta memohon pembatalan nama Agung Ishmael daripada rekod disiplin murid.

Dia melalui firma guaman, RamRais & Partners turut menuntut ganti rugi am, ganti rugi khas sebanyak RM6,009.70 untuk kos rawatan dan pemulangan deposit persekolahan.

 

 

Sumber: Agensi/Mynewshub.cc/HAA

 

Loading...

Leave a Reply