“Speak Malay, she might not understand” – Gadis ini kongsi pengalaman diperlekeh keluarga Melayu yang speaking English hanya kerana dia kerja di restoran

Taraf hidup di Malaysia boleh dikatakan tinggi. Jadi tak hairan pon bila ramai student pilih untuk buat kerja part-time. Ada yang buat waktu cuti semester, malah ada juga buat sewaktu sesi pengajian. Maklumlah, nak cari duit lebih. Tapi ada segelintir masyarakat yang pandang rendah kepada mereka ni dan menganggap mereka tiada pendidikan.

"Speak Malay, she might not understand" - Gadis ini kongsi pengalaman diperlekeh keluarga Melayu yang speaking English hanya kerana dia kerja di restoran

“Speak Malay, she might not understand” – Gadis ini kongsi pengalaman diperlekeh keluarga Melayu yang speaking English hanya kerana dia kerja di restoran

Begitu jugalah yang berlaku kepada seorang pelajar dari sebuah universiti terkemuka Malaysia. Di mana dia rasa terhina oleh sebuah keluarga yang baginya mempunyai mentaliti kelas ketiga. Korang bacalah sendiri. Admin pun sakit hati baca.

 

“Membantutkan kemajuan Malaysia.”

“Cakap Melayu, takut dia tak faham”

“Ayah akan kerja, so awak takkan kerja part-time”

Punca orang memilih kerja.

Admin setuju. Pemikiran begini yang buatkan ramai graduan menganggur. Sanggup tak buat apa-apa daripada kerja biasa-biasa demi nak jaga standard. Kadang-kadang tak semua pelajar lahir dalam keluarga yang senang tau. At least diorang usaha untuk dapatkan duit lebih dan tak susahkan keluarga.

Kredit : @naddyM

 

 

Sumber: Oh Bulan

Loading...

Latest Comments

  1. Kennedy May 22, 2017

Leave a Reply