Video: Bas ekspres dua tingkat terbakar tiba-tiba, semua 36 penumpang selamat kerana turun makan

GERIK – Seramai 36 penumpang sebuah bas ekspres terselamat setelah kenderaan dinaiki secara tiba-tiba terbakar ketika kesemua mereka berhenti untuk makan di sebuah restoran berhampiran lampu isyarat Kilometer 4 Jalan Gerik-Kupang, hari ini.

Video: Bas ekspres dua tingkat terbakar tiba-tiba, semua 36 penumpang selamat kerana turun makan

Video: Bas ekspres dua tingkat terbakar tiba-tiba, semua 36 penumpang selamat kerana turun makan

Kejadian kira-kira jam 2 petang itu disedari pemandu bas berkenaan berusia 51 tahun yang terlihat asap dari bahagian tayar hadapan sebelum api menyambar kenderaan itu.

Ketua Operasi Balai Bomba dan Penyelamat Gerik, Zainal Abidin Abd Ghani berkata, usaha pemandu memadam kebakaran menggunakan alat pemadam api tidak berjaya apabila api mula merebak dengan cepat.

“Kita menerima panggilan pada jam 2.09 petang, sebaik tiba di lokasi, api mula merebak ke bahagian tengah, keadaan struktur bas serta bahan mudah terbakar yang terdapat dalam kenderaan itu menjadikan api mudah merebak.

“Bagaimanapun dengan kekuatan tujuh anggota, kebakaran berjaya dikawal sepenuhnya kira-kira 30 minit kemudian,” katanya ketika dihubungi.

Beliau berkata, bas dua tingkat itu membawa penumpang dari Besut, Terengganu dan dalam perjalanan ke Lumut.

Ketika kejadian berlaku katanya, semua penumpang telahpun berada di luar bas dan berada dalam keadan selamat.

“Setakat ini tiada kemalangan jiwa mahupun kecederaan dilaporkan berlaku, hanya barang peribadi seperti beg milik penumpang tidak berjaya diselamatkan,” katanya.

Operasi tamat sepenuhnya pada jam 4.01 petang.

Dalam pada itu, Pemangku Ketua Polis Daerah Gerik, Deputi Superintendan Mohd Sohaimi Ishak mengesahkan berlaku kebakaran membabitkan sebuah bas, namun laporan berhubung kejadian itu masih belum diterima daripada pengadu.

Sumber: Sinar

Loading...

Leave a Reply