Itulah, lain kali jangan pandang rendah pada isteri orang lain! – Lelaki ini seakan menyesal bila sedar yang isterinya sebenarnya…

Jangan Pandang Rendah Isteri Orang

Assalamualaikum. Aku mamat, umur aku 28 tahun ni. Tahun lepas abg atas sikit dari aku kawin, jarak jauh juga la n9 dgn pntai timur. Keluarga kami mmg ada darah cina sikit so mmg kami semua agak good looking, hehe tp abg aku kulit lg cerah. Aku gelap sikit xmasuk sgt darah cina kt aku agaknya, termasuk beberapa org abg dan adik2 la.

Itulah, lain kali jangan pandang rendah pada isteri orang lain! - Lelaki ini seakan menyesal bila sedar yang isterinya sebenarnya...

Itulah, lain kali jangan pandang rendah pada isteri orang lain! – Lelaki ini seakan menyesal bila sedar yang isterinya sebenarnya…

Aku pun xpasti mcm mana abg aku kenal isteri dia, tp sekali tengok mmg tak padan la. Abg aku cerah dgn chinese look, bini dia gelap sikit standard sawo matang melayu. Bg aku abg aku boleh dpt lg lawa, tp mgkin jodoh kot. Kakak ipar aku taklah cantik mana, dgn dressing agak selekeh, muka pn pucat je xberapa seri. Dia agak ok la, pandai bergaul dgn kami semua, anak2 buah pun dia layan baik. Dgn mak pun dia pndai ambil hati, selalu tlg mak berniaga, tlg mak masak.

So tahun ni giliran aku pulak kawin. Awal tahun hari tu. Bini aku pn kalau ikutkn mak bapak dia org pntai timur juga, tp sbb membesar di sini, jadi org sini juga. Aku pndang pertama kali masa kenduri saudara, aku terus jatuh cinta. Cantik juga lah, senyum manis, sopan santun. Jatuh cinta pandang pertama, sbb masa tu tgh single la boleh kata. Aku suruh mak aku tnyakan terus kt saudara aku tu. So long story short, dia pun masih belum berpunya, kami pn kawin la lepas kenal dlm setahun. Disebabkn jarang jumpa sbb masing2 sibuk, aku xberapa kenal sgt la bini aku.

Aku nak cerita esoknya….bini aku keluar dr bilik air dgn muka yg aku xpernah tgk. Totally different person aku rasa. Mgkn mlm tu sblm tido dia tak remove make up, so aku masih xperasan.
Selama ni aku tgk dia, agak putih jgk la. Rupanya xla putih mana, mcm bini abg aku juga, dgn parut2 jerawat, lg teruk. Selama ni aku tertipu dgn make up dia.
Lepas tu aku solat subuh, dia start mengadap cermin sbb dia uzur. Dr aku solat smpai habis ngaji sehelai, dia masih xsiap lg tempek bedak kt muka. Aku diam jela sbb aku masih terkejut sbnarnya.

So skrg ni aku agak menyesal sbb perlekeh bini abg aku. Bini aku bersiap punya lama, padahal kuar bekpes or kuar gi pasar mlm je kot. Aku tgk bini abg aku sempoi je 5minit siap. Makan pun slow, org lain dh angkat punggung lama dh, dia masih terkial2. Kalau singgah rnr solat, mak aku dh bising knp lama sgt dia solat, pdahal aku tau dh remove mekap and tempek balik tu yg lama. Lepas tu keluar taknak naik motor, nak naik kereta je sbb sayang sanggul. Dah kereta tu taknak kereta buruk aku sbb panas ekon xkuat, suruh aku pnjam kereta bini abg aku. Terpaksa tebalkn muka jgk pnjam.
Bkn aku tak syg bini aku, sayang sgt oii..cuma masih mood pengantin baru aku pn mcm tak sampai hati nk tegur. Keluarga aku jenis cepat je, akak2 dan adik2 prmpuan aku mmg bkn jenis mekap, so bila plan something onthespot semua boleh siap. Tp skrg semua mengeluh tggu bini aku. Kdg2 aku keluar sorang je mlas bawak bini, boleh gastrik perut tggu dia bersiap.

So mayb this is the price i have to pay la nak bini lawa sgt kan pahtu plekeh bini org. Lawa mmg lawa, tp hati bengkekk…

– Mamat

Sumber: IIUM Confession

Loading...

Leave a Reply