Riza Aziz cabar rampasan harta DOJ, dakwa tak bersalah

Anak tiri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak – Riza Aziz memfailkan cabaran terhadap usaha kerajaan Amerika Syarikat (AS) untuk merampas harta tanah yang didakwa dibeli dengan dana yang digelapkan daripada 1MDB.

Riza Aziz cabar rampasan harta DOJ, dakwa tak bersalah

Riza Aziz cabar rampasan harta DOJ, dakwa tak bersalah

The Hollywood Reporter melaporkan bahawa dalam kenyataannya minggu lalu, Riza mendakwa beliau “tidak bersalah” memiliki aset tersebut.

Peguam Riza, Matthew Schwartz, dalam menuntut pembatalan saman sivil daripada Jabatan Keadilan  (DOJ) berkata, kerajaan Amerika Syarikat gagal memasukkan butiran penting mengenai jenayah yang dimaksudkan itu.

Schwartz berkata kerajaan Amerika Syarikat gagal menunjukkan penglibatan khusus Riza dalam urusniaga tersebut.

Peguam itu membandingkan kes 1MDB dengan tindakan rampasan memorabilia Michael Jackson oleh Amerika Syarikat daripada anak presiden Equatorial Guinea, lapor The Hollywood Reporter.

“Yang pasti, (aduan kerajaan) mendakwa ‘konspirasi antarabangsa untuk mencuci wang yang disalahgunakan’ daripada1MDB – tetapi gagal mengenal pasti konspirator yang dikatakan, atau perbuatan yang didakwa jenayah,” kata usul terhadap kes berkaitan harta Beverly Hills.

Schwartz

Sumber: Malaysiakini

Loading...

Leave a Reply