Lelaki 86 isteri meninggal dunia pada usia 93 tahun

Seorang lelaki warga Nigeria yang pernah diperintahkan oleh mahkamah syariah supaya menceraikan 82 daripada 86 orang isterinya meninggal dunia pada usia 93 tahun, menurut jurucakapnya, Isnin.

Lelaki 86 isteri meninggal dunia

Lelaki 86 isteri meninggal dunia

Muhammadu Bello Masaba meninggal dunia di rumahnya, dikelilingi ahli keluarganya pada Sabtu, Salahu Bello memberitahu AFP melalui telefon dari Niger, bahagian tengah Nigeria.

Pada tahun 2008, sebuah mahkamah Syariah di ibu negeri, Minna, berpendapat dia telah menghina undang-undang agama dan menyalahi undang-undang perkahwinan dengan mengahwini 86 orang wanita.

Dia diarahkan supaya mengekalkan hanya empat isteri (maksimum) jumlah yang dibenarkan oleh Islam.

Tetapi Masaba yang lebih dikenali sebagai Baba (bapa) enggan menurut perintah tersebut, menegaskan dia tidak melanggar mana-mana rukun agama.

Semasa mula ditahan, kesemua 86 isteri dan 20 daripada 170 anaknya telah membuat bantahan di luar kementerian keadilan negeri Niger. Kes itu kemudian digugurkan.

Salahu Bello tidak memberikan punca kematian Baba.

“Beliau meninggal dunia pada usia 93 dan sesiapa yang hidup pada usia itu boleh menjangkakan masalah kesihatan yang dihadapi,” katanya.

“Baba tidak akan mengambil ubat dan tidak akan menasihati orang ramai untuk mengambil ubat-ubatan. Itulah cara hidupnya. Keluarganya masih utuh. Semua 86 isterinya berada di sampingnya apabila dia meninggal dunia.”

Sumber: MStar

Loading...

Leave a Reply