“Hutang 1MDB sebanyak RM40.4bilion sudah selesai” – Najib

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, berkata paras hutang 1Malaysia Development Bhd (1MDB) kini telah berkurangan sebanyak RM40.4 bilion berikutan pemeteraian beberapa perjanjian oleh syarikat itu setakat ini.

Hutang 1MDB sudah selesai sebanyak RM40.4b, kata Najib

Hutang 1MDB sudah selesai sebanyak RM40.4b, kata Najib

Dalam perutusan tahun baharu beliau semalam, Najib turut menyuarakan rasa puas hati dengan perkembangan yang dijanjikannya sebelum ini bahawa isu hutang 1MDB berkenaan akan dapat diselesaikan menjelang akhir tahun.

“Pada Jun lepas, saya berkata bahawa cabaran yang dihadapi 1MDB itu dapat diselesaikan menjelang akhir tahun.

“Oleh itu saya ingin mengesahkan yang syarikat itu sudah menandatangani perjanjian yang menyaksikan hutangnya berkurangan sebanyak kira-kira RM40.4 bilion.

“Angka ini mewakili sebahagian besar daripada hutang 1MDB,” katanya.

Laporan sebelum ini menyatakan paras hutang 1MDB sebanyak RM42 bilion, berdasarkan akaun kewangan yang diaudit setakat 31 Mac, 2014.

Perjanjian terbaharu ditandatangani semalam antara 1MDB dengan konsortium usaha sama Iskandar Waterfront Holdings (60 peratus) dan China Railway Engineering Corp (40 peratus), melibatkan penjualan 60 peratus pegangan ekuiti dalam Bandar Malaysia yang membabitkan pengurangan hutang sebanyak RM7.1 bilion.

Menurut perdana menteri, apa yang jelas adalah cabaran besar yang dihadapi 1MDB sebelum ini sudah berlalu seperti yang dijanjikannya, sebelum ini.

“Apa yang tinggal adalah untuk semua perjanjian itu dimuktamadkan dan langkah akhir bagi pelan rasionalisasi 1MDB itu dapat diselesaikan,” katanya.

Selain penjualan Bandar Malaysia, 1MDB juga bersetuju untuk menjual segmen tenaganya Edra Global Energy Bhd kepada China General Nuclear Power Corp pada harga RM9.83 bilion, November lepas.

Ia turut memeterai perjanjian dengan International Petroleum Investment Co (IPIC) yang menyaksikan syarikat Abu Dhabi itu mengambilalih obligasi bon bernilai US$3.5 bilion (RM15 bilion). ― Bernama

 

Sumber: Projek MMO

Loading...

Leave a Reply