Jawi buru ‘Ustaz Kasanova’ tipu 13 wanita menerusi perkahwinan tidak sah

Jawi buru ‘Ustaz Kasanova’ tipu 13 wanita menerusi perkahwinan tidak sah

Jawi Buru 'Ustaz Kasanova' Perdaya 13 Wanita Menerusi Perkahwinan Tidak Sah

Jawi Buru ‘Ustaz Kasanova’ Perdaya 13 Wanita Menerusi Perkahwinan Tidak Sah

Dengan menyamar seorang ustaz berkelulusan tahfiz al-Quran, Mohd Razis Ismail atau lebih dikenali ‘Ustaz Kasanova‘ dipercayai menipu lebih 13 wanita menerusi pernikahan sindiket dan berpoligami tanpa kebenaran mahkamah, kini diburu Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi).

Baca Artikel sebelum: Bekas Isteri Ustaz Kasanova Luah Perasaan Selepas Tahu Suaminya Punyai 13 Isteri

Pengarah Jawi Paimuzi Yahya berkata Mahkamah Syariah Kuala Lumpur pada 25 Okt lepas mengeluarkan waran tangkap ke atas lelaki itu yang gagal hadir bagi menyambung proses jaminannya di Bahagian Penguatkuasaan jabatan itu.

“Kesalahan yang dilakukannya ialah berkahwin tanpa prosedur yang ditetapkan sama ada dari segi undang-undang dan juga hukum syarak.

“Kebanyakan perkahwinan dan perceraian lelaki ini adalah tidak didaftarkan mengikut undang-undang Malaysia sehingga berlaku penganiayaan dan pengabaian terhadap isteri-isteri dan anak-anak suspek,” katanya pada sidang berita di sini hari ini.

Beliau berkata modus operandi yang dilakukannya ialah membuat penampilan dan perwatakan sebagai seorang ustaz yang mahir ilmu al-Quran bagi mengaburi mangsa dan anggota keluarga mangsa.

“Suspek juga mendakwa masih bujang dan menggunakan gelaran Ustaz Arrozi Abdul Rahman dan Ibnu Ar Razi,” katanya.

Paimuzi berkata pihaknya menyeru orang ramai agar tidak mudah terpedaya dengan perwatakan ustaz yang ditonjolkan suspek yang mangsanya terdiri daripada pelajar institusi pengajian tinggi yang mempunyai ciri-ciri wanita solehah dan wanita berstatus janda yang mempunyai pendapatan tinggi.

Katanya seorang daripada isteri suspek dijatuhi hukuman penjara tiga bulan dan lima kali sebatan oleh Mahkamah Syariah di sini pada 8 Sept lalu selepas mengaku bersalah melakukan persetubuhan luar nikah daripada tahun 2012 hingga 2015 dan mempunyai dua orang anak hasil hubungan tidak sah bersama suspek.

Suspek sepatutnya hadir di mahkamah sama pada tarikh itu, tetapi gagal menghadirkan diri.

Beliau berkata daripada 13 orang isteri tertuduh yang dikesan oleh pihak Jawi hanya lima yang memberi kerjasama dengan pihak Jawi bagi membantu siasatan.

Paimuzi berkata orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai tertuduh boleh menghubungi pegawai penyiasat Jawi, Farah Wahida Zulkiflee di talian 011-32961821 atau talian bebas tol Penguatkuasaan JAWI 1-800-88-1771.

Sumber: BERNAMA

 

Baca: [Video] Alasan Ustaz Razis penipu kahwin 11 kali: Belum dapat yang solehah – Terbakor

Baca: 11 isteri kongsi 1 suami, Ustaz Razis penipu masih diburu!

Baca: Sebarkan! Ustaz Razis penipu sudah perdaya 11 wanita Muslimah!

Baca: Luahan Hati Bekas Isteri Ustaz Kasanova

Loading...

Leave a Reply