5 Tanda Tiba Masanya Untuk Ganti Baru Pakaian Dalam Anda

5 TANDA TIBA MASANYA UNTUK GANTI BARU PAKAIAN DALAM ANDA

 

Tidak pasti bila agaknya masa yang sesuai untuk menggantikan pakaian dalam anda? Ini adalah beberapa tanda-tanda jelas bahawa sudah tiba masanya untuk membuang pakaian dalam anda dan digantikan dengan yang baru:

1. Tidak elastik

Keanjalan pada getah pinggang akan rosak setelah dipakai lama, menyebabkan ia kehilangan bentuk. Ia berpotensi untuk longgar atau jatuh dari badan anda juga. Jika anda mendapati bra anda tidak lagi elastik di bahagian belakang atau talinya, sudah tiba masa untuk menggantikannya dengan yang baru, kerana ia tidak lagi memberi anda sokongan yang betul.

5 Tanda Tiba Masanya Untuk Ganti Baru Pakaian Dalam Anda

5 Tanda Tiba Masanya Untuk Ganti Baru Pakaian Dalam Anda

2. Terlalu kecil

Apabila pakaian dalam dibasuh dengan kerap, ia akan mengecut dengan lebih cepat terutamanya jika ia diperbuat daripada kapas. Jika seluar dalam anda terlalu kecil untuk anda, anda perlu membeli yang baru untuk menggantikannya. Saiz payudara anda pula boleh berubah tanpa anda sedar. Bra yang sebelum ini sempurna pada badan anda, mungkin akan menyebabkan anda ada masalah seperti sakit belakang pada masa sekarang. Dan itu adalah salah satu tanda bahawa anda perlu membeli bra yang baru!

3. Tidak selesa

Jika pernah terjadi anda membeli pakaian dalam yang tidak selesa, usah fikir dua kali, jangan memakainya lagi! Terutama pakaian dalam yang diperbuat daripada renda. Mencuci pakaian dalam berenda boleh menyebabhkan ia menjadi kasar dan itu sudah tentu menyebabkan anda tidak selesa memakainya sepanjang hari.

4. Berubah bentuk

Jika padding atau cup bra anda renyuk atau berubah dari bentuk asal, sudah tiba masanya untuk membeli yang baru. Perlu diingat bahawa cup bra anda harus selaras dengan payudara anda, jika tidak, anda tidak mendapat sokongan yang anda perlukan.

5. Tidak menggantikan secara kerap

Jangka hayat pakaian dalam anda adalah lebih kurang enam bulan, walaupun ia tidak menunjukkan sebarang tanda-tanda seperti di atas. Ia masih dinasihatkan agar anda menggantikan pakaian dalam yang sudah lama. Tetapi berita baik adalah, jika anda sering bertukar-tukar bra anda, anda boleh membuatkannya tahan lebih lama.

Pakaian dalam anda mempunyai tanda-tanda seperti di atas? Apalagi, jangan ditunggu, cepat-cepat beli pakaian dalam yang baru!

Sumber : Wanista

Loading...

Leave a Reply