DCA buat laporan polis berhubung penerbangan ‘drone’ di KLIA

DCA buat laporan polis berhubung penerbangan ‘drone’ di KLIA

Jabatan Penerbangan Awam (DCA) telah membuat laporan polis berkenaan sebuah drone yang telah dikesan terbang berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) baru-baru ini.

Perkara itu dimaklumkan seorang juruterbang, Wan Arief Imran sebentar tadi ketika dihubungiAstro AWANI.

DCA buat laporan polis berhubung penerbangan 'drone' di KLIA

DCA buat laporan polis berhubung penerbangan 'drone' di KLIA

DCA buat laporan polis berhubung penerbangan ‘drone’ di KLIA

Beliau sebelum itu telah pergi ke pejabat DCA di Putrajaya untuk melaporkan tentang kejadian penerbangan drone berkenaan yang disifatkannya merbahaya.

Katanya pelanggaran drone dengan pesawat yang sedang berlepas atau mendarat boleh menyebabkan kemusnahan kepada pesawat tersebut.

“Saya dah berjumpa dengan Pengarah Bahagian Keselamatan DCA, beliau berkata DCA telah mengambil maklum tentang perkara ini dan telah membuat laporan polis dan ianya sedang disiasat.

“Selain itu mereka juga telah memaklumkannya kepada Malaysia Airports Berhad (MAB) dan semua menara kawalan,” jelasnya.

Ditanya sama ada beliau ingin membuat satu lagi laporan polis, Wan Arief berkata, beliau menyerahkan semua siasatan kepada pihak DCA dan polis.

Mengulas tentang drone, kata beliau, ianya merbahaya kerana boleh terbang dengan sendirinya dan melanggar objek-objek tertentu yang berhampiran.

“Bagi saya tidak salah untuk terbangkan drone, tetapi jangan lah gunakannya berhampiran lapangan terbang ataupun bangunan. Amat merbahaya jika benda itu jatuh dan mencederakan orang,” katanya lagi.

Sementara itu, Ketua Pengarah DCA, Datuk Azharuddin Abdul Rahman mengesahkan laporan polis tersebut.

“Ya, DCA ada membuat laporan polis untuk menyiasat perkara ini dan supaya ianya tidak berlaku lagi. DCA juga akan keluarkan kenyataan berhubung perkara ini dalam masa terdekat,” katanya kepadaAstro AWANI.

Foto kemunculan sebuah drone yang diterbangkan berdekatan KLIA telah mencetuskan kebimbangan orang ramai terutama di media sosial, atas faktor keselamatan.

Drone jenis DJI Phantom 2 tersebut dikatakan mengambil beberapa gambar pesawat mendarat di KLIA, yang mana gambar-gambar itu telah dimuatnaik oleh pengguna di Facebook.

Terdapat pengguna Internet tampil menyelarnya kerana ia didakwa boleh membahayakan pesawat.

Gambar itu sebelum ini telah dimuat naik ke Instragram kira-kira tiga bulan lagu oleh pengguna dikenali sebagai ‘yengnasir’.

Meskipun di’marahi’ orang ramai, ‘yengnasir’ tetap mempertahankan tindakannya itu.

Dalam pada itu DCA dalam kenyataannya hari ini memandang serius operasi drone bagi tujuan komsersil mahupun rekreasi, dan menggesa orang ramai mendapat kebenaran DCA terlebih dahulu.

“Drones atau unmanned aerial vehicles (UAV) yang mencerobohi kawasan lapangan terbang boleh mengganggu dan membahayakan keselamatan operasi penerbangan.

“Sehubungan dengan itu, orang awam adalah diingatkan untuk mendapatkan kebenaran terlebih dahulu daripada Jabatan Penerbangan Awam sebelum menjalankan apa-apa aktiviti melibatkan drones atau UAV,” kata kenyataan tersebut.

Selain itu, DCA turut menekankan bahawa bahawa operasi drones atau UAV di kawasan lapangan padang terbang merupakan suatu kesalahan di bawah Akta Penerbangan Awam 1969.

Sumber : Awani
Loading...

Leave a Reply