Cerita Sebenar Di Sebalik Lionel Messi ‘Sokong Israel’ Terbongkar

Cerita Sebenar Di Sebalik Lionel Messi ‘Sokong Israel’ Terbongkar

 

Baru-baru ini tersebar dakwaan kononnya penyerang berbisa Barcelona dan Argentina, Lionel Messi, dikatakan penyokong kuat rejim zionis Israel.
Beberapa pihak turut menyebarkan gambar Messi memegang baju berwarna hitam tertulis “Stand with Israel” sebagai “bukti” atas dakwaan tersebut.
Cerita Sebenar Di Sebalik Lionel Messi 'Sokong Israel' Terbongkar

Cerita Sebenar Di Sebalik Lionel Messi ‘Sokong Israel’ Terbongkar

Hasilnya, Messi dikecam ramai khususnya umat Islam di Malaysia dan ada pula penyokong skuad bolasepak Argentina yang beralih arah mengambil pendirian membenci penyerang Barcelona itu serta merta.
Mungkin sudah sikap segelintir masyarakat di Malaysia yang suka menerima bulat-bulat sesuatu perkara yang mereka terima dari media sosial tanpa menyelidik terlebih dahulu.
Lebih memilih untuk yakin pada persepsi sebeginilah yang sering menyebabkan kita tersalah anggap tentang sesuatu. 
Menjelaskan perkara tersebut, KedahNews.com ingin berkongsi perkara sebenar mengenai dakwaan kononnya Messi yang dikaitkan sebagai penyokong Israel itu yang didedahkan oleh seorang pengguna laman Facebook, Hasif Bastiar.
Syabas kepada Hasif dari KedahNews.com.
Kami harap, selepas ini kita akan cuba merubah sikap dan bermuhasabah diri, betapa mudahnya kita terpengaruh dengan persepsi yang tersebar di sebalik maklumat yang dikutip bulat-bulat dari media sosial.
Berikut adalah perkara sebenar yang didedahkan Hasif. 
*Mohon JANGAN baca & sebarkan. Sebab ini cerita yang betul. Cerita salah baru la share (typical Malaysian).
By Hasif Bastiar
Gempar viral di facebook dengan gambar-gambar Messi & rakan-rakan Barcelona mengadakan lawatan ke Israel dengan Messi memegang baju bertulis ‘stand with Israel’ (berdiri bersama Israel).
Viral ini tersebar meluas di laman web serta di facebook sejurus selepas bedilan bom di gaza. Demi menunjukkan betapa diri itu prihatin, maka ramailah yang turut serta untuk menge-share di wall masing-masing. Yang lebih menakjubkan ramai ustaz-ustaz dengan imej mulia turut serta menyebarkan berita ini. Maka lahirlah komen-komen seperti di bawah.
– “Boikot messi. Dia Yahudi n penyokong kuat Israel rupanya”
– “sy peminat dia.tetapi dh tau dia ni puak2 yg menyokong israel yahudi terus sy membencinya.xguna punya messi..”
– “Baru tau. Say NO to Messi.!!”
– “Boikotlah Messi…Boikotlah Argentina…Boikotlah Barcelona…”
– “Kalau ini idola sesetengah umat islam..baik hentikan!!!”
Pelbagai tohmahan dihambur…. Kesian Messi….. Tapi, tahukah kita sejauh mana kebenarannya??……………………………………………………………………………………………..
Kebenarannya :-
Ya, memang benar Messi dan Barcelona telah ke Israel pada tahun 2013.
NAMUN,
Hakikatnya pada masa yang sama mereka juga telah mengadakan lawatan ke Palestin! Barcelona telah mengadakan “PEACE TOUR” ke Palestin & Israel dengan harapan bola sepak dijadikan sebagai medium untuk perdamaian. Messi sendiri telah bersalaman dengan presiden Palestin yang turut serta pada sesi temuramah bersama-sama rakan-rakan Barcelona yang lain.
Cerita Sebenar Di Sebalik Lionel Messi 'Sokong Israel' Terbongkar

Cerita Sebenar Di Sebalik Lionel Messi ‘Sokong Israel’ Terbongkar

Kemuncak “PEACE TOUR” itu ialah perlawanan persahabatan di antara FC Barcelona VS team gabungan Palestin+Israel, namun begitu dibatalkan kerana konflik yang sukar untuk menggabungkan kedua2 pasukan kebangsaan itu. Barcelona juga mengadakan ‘klinik bola’ untuk kanak-kanak daripada kedua-dua Negara Palestin & Israel.

 

Rujukan 1, http://www.fcbarcelona.com/club/detail/article/peace-tour-visit-to-palestine

 

Rujukan 2, http://www.reuters.com/article/2013/08/03/us-soccer-barcelona-palestinians-idUSBRE9720BI20130803

 

Rujukan 3, http://www.thenational.ae/sport/football/lionel-messi-and-barcelona-train-with-palestine-and-israeli-children

 

Ada juga gambar yang menunjukkan Messi & rakan-rakan melawat Jurusalem’s western wall ( tempat para yahudi berkumpul dan berdoa di depan dinding). Ya memang benar, tapi itu adalah salah satu aturcara yang ditetapkan bagi menghormati Israel sebagai tuan rumah. Yang mana saya percaya kalau Messi datang ke Malaysia, dia juga tidak akan menolak perlawaan untuk ke masjid-masjid jika di undang!

Messi juga merupakan penganut agama Kristian dan bukannya Yahudi!

 

Juga,

 

Di dalam salah satu gambar yang tersebar ada terlihat Messi memegang T-shirt berwarna hitam yang bertulis “stand with Israel” (berdiri bersama israel). Sebagai seorang designer, dengan sekali imbas mudah untuk mengenal pasti bahawa gambar itu bukanlah gambar yang ASLI. Gambar tersebut telah pun diedit daripada gambar asal yang mana Messi sebenarnya mempromosikan Pan American Games 2019 di Rosario ( kampung halaman Messi ).
Cerita Sebenar Di Sebalik Lionel Messi 'Sokong Israel' Terbongkar

Cerita Sebenar Di Sebalik Lionel Messi ‘Sokong Israel’ Terbongkar

 

 

 

Rujukan, http://www.miguelzamarini.com/wp-content/uploads/2011/12/IMG_0153.jpg
 
Jadi,
Pengajarannya periksa dahulu sumber asal usul berita yang disampaikan. Messi & Barcelona bukanlah Yahudi, bukan juga agen Zionis seperti yang diperkatakan. Sekurang-kurangnya mereka cuba menyatu-padukan dua negara melalui bola sepak.
Apa sumbangan kita?
Pada siapa yang sebar fitnah tanpa usul periksa, SHAME ON YOU!
*Goodluck la nak minta maaf balik kat Messi raya ni.
Sumber : Kedah News
Loading...

Leave a Reply